Geld lenen voor elke aanschaf

Als je op het punt staat om een lening af te sluiten is een van de meest voor de hand liggende vragen welk type lening je wenst aan te gaan. In principe zijn er drie verschillende soorten die je kunt onderscheiden:

  • Persoonlijke lening
  • Doorlopende lening
  • Hypothecaire lening

In de meeste gevallen, in ieder daar waar het een financiering betreft voor de aanschaf van consumenten goederen, zal het vaak gaan om een persoonlijke lening. Kenmerkend hierbij is dat je een vast bedrag leent en dit over een aantal overeen te komen maanden terug gaat betalen. Het voordeel bij een dergelijke lening is dat je te maken hebt met een vaste looptijd en een vast maandbedrag. Gedurende de looptijd van de lening zal het maandbedrag dan ook niet veranderen. Lees van te voren goed de informatie over geld lenen.

Doorlopende lening

De doorlopende lening is in essentie gelijk aan het doorlopend krediet. Ook een doorlopend krediet wordt vaak gebruikt voor de financiering van roerende goederen, oftewel, de luxe goederen die je niet in een keer zelf kunt betalen. Het grote verschil is echter dat er een maximum leenbedrag wordt afgesproken. De maandtermijn is echter afhankelijk van het opgenomen bedrag. Sluit je bijvoorbeeld een doorlopend krediet af van € 25.000,- en je gebruikt slechts € 10.000,-, dan zal je enkel over de opgenomen € 10.000,- rente en aflossing betalen. Het grote voordeel van dit type lening is dat je altijd geld achter de hand hebt. Als je inkomenssituatie het zelfs toelaat zou je nog kunnen overwegen om de limiet van de lening te verhogen.

Geld lenen voor je woning – de hypothecaire lening

De hypothecaire lening is, zoals het woord het al zegt, een lening die je afsluit waarbij je woning als onderpand dient. Dit type lening zal dan in de regel ook alleen gebruikt worden voor het financieren van zaken die te maken hebben met de woning. In de volksmond wordt dit ook wel een tweede hypotheek genoemd (als je tenminste al een hypotheek hebt). De aanschaf van consumentengoederen met een hypothecaire lening is ongewenst. In fiscaal opzicht in dat totaal niet interessant.

 

Geef een reactie